t>

Daily Archives: July 20, 2017

  • 0

Diorama Pasir Salak, Perak :)

Suatu hari di Pasir Salak, Perak

Abang Mohamad Rafiq dan Uncle Saiful Anwar berjalan-jalan mencari Kubu Dato Maharajalela kerana menurut pegawai Kompleks Sejarah Pasir Salak, kubu tersebut telah dibiarkan tidak terjaga selepas bertukarnya Menteri Besar yang baru dan juga kerana ia tidak di bawah kelolaan Kompleks Sejarah Pasir Salak tetapi di bawah kelolaan Muzium Taiping.

Sedang mereka berdua mencari-cari kubu tersebut tiba-tiba abang Rafiq menahan seorang pemuda yang memandu motorsikal sambil membonceng rakannya:-

Abang Rafiq : Dik..dik..dik… (sambil tangannya melambai-melambai pemuda bermotorsikal itu).

Pemuda itupun memberhentikan motorsikalnya.

Pemuda : Ya, ada apa bang?

Abang Rafiq : Adik tahu tak di mana Kubu Dato Maharajalela?

Pemuda : Kubu?? (Dengan muka yang pelik, seolah-olah baru pertama kali mendengar perkataan itu, dan seperti tidak pernah dengar atau tahu bahawa di kampungnya ada “Kubu” pertahanan)

Pemuda itu menjawab lagi : Tidak tahu bang.

Abang Rafiq : Jika begitu tidak mengapalah. (Sambil mukanya tersenyum)

Apa moral yang kita dapat dari kisah ini?

1) Kurangnya pengetahuan anak-anak muda tentang peri pentingnya sejarah. Walaupun tempat sejarah itu berada di kampungnya sendiri.

2) Kurangnya sensitiviti masyarakat tentang nilai tempat-tempat sejarah yang boleh menghidupkan jiwa yang mati. Bukankah di dalam Al Quran juga banyak menceritakan tentang sejarah? Untuk dijadikan pedoman dan sempadan buat manusia? Fikirkan.

3) Hanya kerana perbezaan “Jurisdiction” banyak tempat-tempat sejarah dan bahan sejarah telah di sia-siakan oleh Pihak Berwajib.

4) Hanya dengan monumen-monumen tinggalan sejarah kita dapat mempelajari sejarah dengan lebih berkesan walaupun ia hanyalah sebuah kubur. Tetapi di situlah disemadikan tokoh penentang penindasan melawan penzalim yang serakah.

InsyaALLAH ASIQS akan datang hujung bulan ini untuk bertemu dan bersilaturahmi dengan Seputum, Dato Maharajalela dan Dato Sagor. Kepada si Zalim J.W.W. Birch, kami akan datang melihat tempat kematianmu.

🍂🍃🍂🍃🍁🍃🍂🍃🍂
اللهم صل على محمد وآل محمد
اللهم صل على محمد وآل محمد
اللهم صل على محمد وآل محمد
🍂🍃🍂🍃🍁🍃🍂🍃🍂