t>

Daily Archives: July 31, 2017

  • 0

Bersabar dalam mendidik


Sabar adalah perkataan yang selalu kita ucapkan dan kita dengar, namun tidak mudah untuk kita amalkan dengan sempurna.

Perbuatan sabar itu sendiri ada Tuhan perintahkan di dalam Al-Quran mahupun hadis Nabi S.A.W.

Kenyataannya ujian demi ujian yang dilalui oleh manusia telah menyebabkan manusia berada pada 1 persimpangan samada untuk memilih sabar atau sebaliknya.

Hakikat yang perlu kita sendiri fahami adalah perbuatan sabar itu seharusnya menjadi sebahagian dari kehidupan kita sehari-hari.

The-Meaning-of-Sabr-Patience-

Selalu saja kita mendengar orang berkata,

“… tapi sabar kan ada batasnya!” atau

“… sampai bila kita harus bersabar…?” dan sebagainya.

Musibah atau ujian yang datang bertubi-tubi kadang-kadang menjadikan kita hilang pertimbangan sehinggakan kita melakukan sesuatu yag akhirnya kita sendiri menyesalinya.

Namun bagaimanakah sifat sabar yang telah diajarkan oleh para Nabi dan Rasul A.S.?

 

Pertama sekali mari kita lihat pada Kesabaran Nabi Nuh A.S.

Nabi Nuh A.S. berdakwah mengajak umatnya ke jalan Allah selama 995 tahun secara rahsia dan terang-terangan, malam dan siang hari, memberikan khabar gembira juga ancaman, akan tetapi Baginda A.S. hanya mendapat bangkangan dan tentangan dari kaumnya, bahkan Baginda A.S. sering  dilecehkan dan diejek.

Walaupun demikian Nabi Nuh A.S. tetap berdakwah dalam waktu tersebut tanpa rasa kesal dan bosan. Setiap hari umatnya akan menentang, tetapi Baginda A.S. tidak berhenti di situ. Apa yang dilakukan oleh Nabi Nuh A.S.? Jawapannya Baginda A.S. mengubah caranya dalam berdakwah. Lihat apa yang Baginda A.S. ajarkan pada kita? Berdakwah@mendidik kita perlu kreatif tidak boleh statik.

NOTE 1 : Mengubah Cara Dalam Berdakwah. Be Creative!!

Bagaimanapun keadaannya, Baginda A.S. selalu mempunyai sifat belas kasihan kepada umatnya yang bersangatan dan takut jika mereka ditimpa azab Allah S.W.T. yang sangat pedih. Baginda A.S. sangat penyantun dan selalu berlapang dada dan sentiasa memberikan contoh tauladan yang terbaik. Kesungguhannya (Nabi Nuh A.S.) telah berada pada puncak tahap kesabaran.

Jadi dalam mendidik kita mesti tahu kawal amarah, kena sentiasa berlapang dada, elakkan dari dipengaruhi emosi negatif ketika kita sedang mendidik. Gunakan emosi positif dalam pengajaran. Biasakan diri untuk selalu tersenyum walau apa jua keadaan. Sematkan dalam hati bahawa anak-anak didik kita itu adalah anak-anak kita sendiri.

 

NOTE 2 : Sifat Belas Kasihan Kepada Umatnya. Love your students!!


Allah S.W.T. sendiri telah mengabadikannya di dalam Al-Quran:

قَالَ رَبِّ إِنِّي دَعَوْتُ قَوْمِي لَيْلا وَنَهَارًافَلَمْ يَزِدْهُمْ دُعَائِي إِلا فِرَارًاوَإِنِّي كُلَّمَا دَعَوْتُهُمْ لِتَغْفِرَ لَهُمْ جَعَلُوا أَصَابِعَهُمْ فِي آذَانِهِمْ وَاسْتَغْشَوْا ثِيَابَهُمْ وَأَصَرُّوا وَاسْتَكْبَرُوا اسْتِكْبَارًاثُمَّ إِنِّي دَعَوْتُهُمْ جِهَارًاثُمَّ إِنِّي أَعْلَنْتُ لَهُمْ وَأَسْرَرْتُ لَهُمْ إِسْرَارًا

“Nuh berkata: “Ya Tuhanku sesungguhnya aku telah menyeru kaumku malam dan siang, maka seruanku itu hanyalah menambah mereka lari (dari kebenaran). Dan sesungguhnya setiap kali aku menyeru mereka (kepada iman) agar Engkau mengampuni mereka, mereka memasukkan anak jari mereka ke dalam telinganya dan menutupkan bajunya (ke mukanya) dan mereka tetap (mengingkari) dan sangat menyombongkan diri. Kemudian sesungguhnya aku telah menyeru mereka (kepada iman) dengan cara terang-terangan, kemudian sesungguhnya aku (menyeru) mereka (lagi) dengan terang-terangan dan dengan diam-diam.”

(QS Nuh: 5 – 9)

Kesabaran Nuh A.S bukan hanya ketika menghadapi kaumnya, bahkan ketika menghadapi keluarganya sendiri. Tahukah kamu? Inilah fitnah dan cubaan yang besar yang hanya dihadapi oleh orang-orang yang bersabar.

Seorang guru@da’i kadang-kadang diberikan ujian dan cubaan dengan sikap anak didiknya, para ibu bapa anak didiknya dan juga masyarakat disekelilingnya. Akan tetapi ketika dia kembali kepada keluarganya, dia pasti akan mendapat ketenangan dan penyejuk hati.

Akan tetapi berbeza dengan Nabi Nuh A.S., Baginda A.S. diberi cubaan dengan sikap kaumnya dan keluarganya sekaligus. Allah S.W.T. berfirman:

ضَرَبَ اللَّهُ مَثَلا لِلَّذِينَ كَفَرُوا اِمْرَأَةَ نُوحٍ وَامْرَأَةَ لُوطٍ كَانَتَا تَحْتَ عَبْدَيْنِ مِنْ عِبَادِنَا صَالِحَيْنِ فَخَانَتَاهُمَا فَلَمْ يُغْنِيَا عَنْهُمَا مِنَ اللَّهِ شَيْئًا وَقِيلَ ادْخُلا النَّارَ مَعَ الدَّاخِلِينَ

“Allah membuat isteri Nuh dan isteri Luth perumpamaan bagi orang-orang kafir. Keduanya berada di bawah pengawasan dua orang hamba yang soleh di antara hamba-hamba Kami; lalu kedua isteri itu mengkhianati kepada kedua suaminya, maka kedua suaminya itu tidak dapat membantu mereka sedikit pun dari (siksa) Allah; dan dikatakan (kepada keduanya); Masuklah ke neraka bersama orang-orang yang masuk (neraka).”

(QS At-Tahrim: 10)

Bukan hanya isterinya yang menjadi musibah dalam keluarga Nuh A.S akan tetapi anaknya juga menolak Islam dan membantah ayahnya sehingga masuk ke dalam golongan kafir. Nuh A.S. berusaha keras menyelamatkan anaknya, akan tetapi harapan tinggal harapan, Allah S.W.T. berfirman:

وَهِيَ تَجْرِي بِهِمْ فِي مَوْجٍ كَالْجِبَالِ وَنَادَى نُوحٌ ابْنَهُ وَكَانَ فِي مَعْزِلٍ يَا بُنَيَّ ارْكَبْ مَعَنَا وَلا تَكُنْ مَعَ الْكَافِرِينَ قَالَ سَآوِي إِلَى جَبَلٍ يَعْصِمُنِي مِنَ الْمَاءِ قَالَ لا عَاصِمَ الْيَوْمَ مِنْ أَمْرِ اللَّهِ إِلا مَنْ رَحِمَ وَحَالَ بَيْنَهُمَا الْمَوْجُ فَكَانَ مِنَ الْمُغْرَقِينَ

“Dan bahtera itu berlayar membawa mereka dalam gelombang laksana gunung. Dan Nuh memanggil anaknya sedang anak itu berada di tempat yang jauh terpencil: “Hai anakku, naiklah (ke kapal) bersama kami dan janganlah kamu berada bersama orang-orang yang kafir. Anaknya menjawab: “Aku akan mencari perlindungan ke gunung yang dapat memeliharaku dari air bah!” Nuh berkata: “Tidak ada yang melindungi hari ini dari azab Allah selain Allah (saja) Yang Maha Penyayang”. Dan gelombang menjadi penghalang antara keduanya; maka jadilah anak itu termasuk orang-orang yang ditenggelamkan”

(QS Huud: 42-43)

Nuh A.S. telah diduga dan ternyata Baginda A.S. bersabar, Baginda A.S. berdoa kepada Allah S.W.T. dan mendapat kemenangan. Lalu Allah S.W.T. pun memberikan kebaikan sebagai ganti atas apa yang diambil darinya. Allah S.W.T. menggantikanya dengan memberikan anak cucu yang melanjutkan keturunan.

وَجَعَلْنَا ذُرِّيَّتَهُ هُمُ الْبَاقِينَ

“Dan Kami jadikan anak cucunya orang-orang yang melanjutkan keturunan.”

(QS Ash-Shaffat: 77)

Islamic+Quotes+About+Patience+(1)Peringkat-peringkat Sabar

Sabar banyak diperintahkan dalam Al-Quran, ia meliputi 3 keadaan:

1. Sabar dalam menahan jiwa dalam ketaatan dan sentiasa menjaganya, memupuknya dengan keikhlasan dan menghiasinya dengan keilmuan. Di sini tetap berlaku seperti halnya ibadah yang lain, iaitu perlunya keikhlasan kepada Allah S.W.T. dan perlunya ilmu agar kesabaran kita di atas landasan yang benar.

2. Sabar dengan menahan diri dari segala kemaksiatan dan bersungguh-sungguh melawan hawa nafsu.

3. Redha dengan qadha dan qadar Allah S.W.T. tanpa mengeluh. Adapun mengeluh dengan mengadukan kepada Allah S.W.T. itu tidak mengapa, seperti ucapan Nabi Ya’qub A.S.

قَالَ إِنَّمَا أَشْكُو بَثِّي وَحُزْنِي إِلَى اللَّهِ وَأَعْلَمُ مِنَ اللَّهِ مَا لا تَعْلَمُونَ

“Ya’qub menjawab: “Sesungguhnya hanyalah kepada Allah aku mengadukan kesusahan dan kesedihanku, dan aku mengetahui dari Allah apa yang kamu tiada mengetahuinya.”

(QS Yusuf: 86)

atau Nabi Ayyub A.S.

وَأَيُّوبَ إِذْ نَادَى رَبَّهُ أَنِّي مَسَّنِيَ الضُّرُّ وَأَنْتَ أَرْحَمُ الرَّاحِمِينَ

“Dan (ingatlah kisah) Ayyub, ketika dia menyeru Tuhannya: “(Ya Tuhanku), sesungguhnya aku telah ditimpa penyakit dan Engkau adalah Tuhan Yang Maha Penyayang di antara semua penyayang.”

(QS Al-Anbiyaa’: 83)

Dengan sabar itulah kita akan tahu siapakah yang berada dalam barisan kaum mukminin yang sentiasa berusaha membersihkan jiwa mereka dan sentiasa berwaspada dari orang-orang yang boleh melemahkan barisan mereka.

Cuba kita lihat kisah kemenangan pasukan Thalut melawan Jalut,

“Maka tatkala Thalut keluar membawa tenteranya, dia berkata: “Sesungguhnya Allah akan menguji kamu dengan suatu sungai. Maka siapa di antara kamu meminum airnya, bukanlah ia pengikutku. Dan barang siapa tidak meminumnya, kecuali menceduk seceduk tangan, maka ia adalah pengikutku.” Kemudian mereka meminumnya kecuali beberapa orang di antara mereka. Maka tatkala Thalut dan orang-orang yang beriman bersama dia telah menyeberangi sungai itu, orang-orang yang telah minum berkata: “Tak ada kesanggupan kami pada hari ini untuk melawan Jalut dan tentaranya.” Orang-orang yang meyakini bahwa mereka akan menemui Allah berkata: “Berapa banyak terjadi golongan yang sedikit dapat mengalahkan golongan yang banyak dengan izin Allah. Dan Allah beserta orang-orang yang sabar.”

(QS Al-Baqarah: 249)

Terdapat beberapa tahap kesabaran seperti;

  1. Sabar dalam menghadapi bencana dunia,
  2. Sabar dalam menghadapi hawa nafsu,
  3. Sabar dalam melaksanakan ketaatan kepada Allah,
  4. Sabar dalam berdakwah,
  5. Sabar dalam kesempitan,
  6. Sabar dalam menghadapi anak-anak & isteri,
  7. Sabar dalam menghadapi saudara seagama dan
  8. Sabar dalam menuntut ilmu.


Sabar mencakup segenap akhlak islam.

Sifat ‘iffah (menjaga kehormatan) adalah sabar dalam menahan syahwat perut dan kemaluan.

Syaja’ah(keberanian) adalah bersabar di medan tempur.

Al-hilm (santun) adalah bersabar dalam menghadapi sikap membalas ketika marah.

Berlapang dada adalah bersabar dalam menghadapi rasa kesal.

Qana’ah adalah bersabar dengan merasa cukup dengan apa yang ada.

Kitman(menjaga rahsia) adalah bersabar dalam menyembunyikan suatu urusan.

Zuhud adalah bersabar dengan meninggalkan kelebihan dalam hidup.

Demikianlah sesungguhnya pohon akhlak Islam itu perlu disulami dengan sifat sabar, kerana itulah ketika Rasulullah S.A.W. ditanya tentang iman, Baginda S.A.W. menjawab, “Toleransi dan kesabaran.”

patience-quotes
Sabar juga memiliki beberapa syarat:

1. Ikhlas

2. Tidak mengeluh

3. Sabar ketika terjadi musibah dan inilah sabar yang terpuji lagi berpahala.

Anas bin Malik R.A. berkata: “Nabi S.A.W. melewati seorang wanita yang sedang menangis di sisi sebuah kubur. Baginda S.A.W. pun berkata: “Bertakwalah kepada Allah dan bersabarlah.” Wanita itu menjawab dalam keadaan ia belum mengenali siapa yang menasihatinya: “Biarkan aku karena engkau tidak ditimpa musibah seperti musibahku” Selanjutnya dikhabarkan kepadanya, “Yang menasihatimu adalah Nabi S.A.W.” Wanita itu terkejut dan bergegas mendatangi Nabi S.A.W. dan tidak didapatkannya penjaga pintu di sisi Nabi S.A.W. lalu dia berkata, “Wahai Rasulullah aku tadi tidak mengenalimu.” Nabi S.A.W. bersabda: “Hanyalah kesabaran itu pada goncangan yang pertama.”

(HR. al-Bukhari III/148, al-Fath dan Muslim VI/277-288 an-Nawawi)

Semoga Allah S.W.T. selalu menolong kita untuk selalu bersabar dalam setiap keadaan dan meneruskan misi dalam berdakwah dan mendidik untuk menjadikan generasi akan datang Celik ilmu. InsyaALLAH..Amin.. 🙂