t>

Daily Archives: August 1, 2017

  • 0

QCS Trip : Pasir Salak, Perak

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, pada 28-29 Julai 2017 yang lepas, pihak Quranic Civilisation & Sociology (QCS) ASIQS telah menjalankan sebuah lawatan sambil belajar ke Pasir Salak, Perak. Lawatan julung-julung kali ke Pasir Salak ini tidak lain dan tidak bukan adalah untuk mengkaji dengan lebih mendalam berkenaan satu kisah sejarah yang besar di negara kita yang tercinta, Malaysia. Tambahan pula, pihak ASIQS ingin pelajar-pelajar ASIQS melihat dengan anak mata sendiri lokasi kejadian yang bersejarah ini kerana dengan melihat, pemahaman seseorang pelajar akan sesuatu kisah itu akan lebih mantap.

IMG_0594

Abang Rafiq di hadapan Sebuah Rumah Perak lama di Kubu Dato’ Maharajalela

Tugu

Tugu Peringatan Pasir salak

Seramai 25 orang pelajar Level dan 5 orang guru pengiring mengikuti lawatan ini. Kami bertolak tepat jam 3.30 petang 28 Julai dan tiba di Kampung Gajah sekitar jam 7.30 malam. Perjalanan yang panjang itu membuatkan kami bertambah teruja dan tidak sabar-sabar untuk menjejakkan kaki ke bumi bersejarah, Pasir Salak. Gelagat pemandu bas, abang Arasu yang sungguh lucu dan mencuit hati juga menghilangkan perasaan mengantuk kami pada hari itu.

Setibanya di Chalet Insan, Kampung Gajah, kami mempersiapkan diri, bersolat Maghrib dan menjamu makanan malam yang telah disediakan oleh Pak Daud, pengusaha chalet. Suasana di chalet ini sangat tenang di waktu malam. Berhadapan dengan Sungai Perak, suasana sunyi diselang seli dengan bunyi air sungai yang mengalir membawa kami seakan-akan ke zaman dahulu. Ya, Sungai Perak inilah saksi kepada kejadian pembunuhan J.W.W. Birch sekitar 110 tahun yang lalu. Di sungai ini jugalah mayat J.W.W. Birch dihanyutkan setelah ditikam oleh pejuang-pejuang Melayu angkara kebiadaban dirinya sendiri.

Selesai menjamu selera, tibalah Sesi pertama iaitu sesi penceritaan kisah sejarah Pasir Salak yang dikendalikan oleh Abang Rafiq dan Abang Saiful. Berlatarbelakangkan alunan muzik yang sesuai, mereka berdua berjaya membawa kisah sejarah ini dengan sangat efektif. Berkali-kali pihak QCS memperingatkan para pelajar agar mengkaji dan mencintai sejarah negara kita kerana ia banyak memberi tauladan dan manfaat kepada generasi-generasi yang akan datang. Selesai sesi 1 ini, pelajar dibenarkan untuk berehat dan tidur sebelum memulakan aktiviti esok.

PEMBUNUHNAN BIRCH

Sebuah Diorama di dalam Terowong Masa yang menunjukkan Raja Abdullah menandatangai Perjanjian Pangkor 1874

Semua ramai-ramai

Pada hari kedua, pelajar-pelajar ASIQS memulakan hari mereka dengan sedikit riadah bersama Abang Saiful sebelum menikmati sarapan pagi yang disediakan oleh pihak Chalet Insan. Setelah selesai bersarapan dan bersiap, kami memulakan perjalanan menuju Kompleks Sejarah Pasir Salak, Perak. Setibanya di sana, kami memulakan program dengan memasuki Terowong Masa Diorama Perak. Sebuah terowong masa yang sangat menarik padat dengan isi-isi dan fakta sejarah semenjak penempatan awal di Perak sehinggalah ke peristiwa Kemerdekaan Negara Malaysia. Berada di dalam terowong ini merupakan satu pengalaman yang sungguh menarik buat kami tenaga pengajar dan para pelajar.

Selesai mengembara di dalam terowong masa, kami mula melawat di persekitaran kawasan Kompleks Sejarah ini. Di sekitar kompleks inilah terdapatnya lokasi-lokasi bersejarah yang berkaitan dengan peristiwa pembunuhan Birch di Pasir Salak. Butir-butir lokasi lawatan ada dikongsikan di dalam video yang disertakan di bawah.

Selesai menziarahi Kompleks Sejarah Pasir Salak dan kawasan sekitar, kami memulakan perjalanan pulang ke Shah Alam. Dalam perjalanan, kami berhenti sebentar di Teluk Batik untuk makan tengahari sambil menikmati keindahan pantai. Diharap semua pelajar berpuas hati dan mendapat manfaat dari lawatan kali ini. Insya Allah akan diadakan lagi lawatan-lawatan seumpama ini di masa akan datang.

kubur seputum

Penghormatan buat Seputum, Pahlawan Pasir salak