t>

Daily Archives: August 7, 2017

  • 0

Cabaran-cabaran Para Tenaga Pengajar ASIQS

Di ASIQS suasananya amat relax dan pelajar bebas bertanya dan mengeluarkan pendapat. Kesannya, mereka befikiran kreatif. Di sisi guru pula, kami perlu banyak bersabar dengan kekreatifan ini. Jadi merupakan satu cabaran buat kami untuk menghargai kekreativitian para pelajar kami ini. Berikut disenaraikan beberapa tahap ranking kesusahan menahan sabar di ASIQS dari kacamata seorang tenaga pengajar :

1.Paling mudah

Afiq 4

Sabar dengan kenakalan dan keaktifan setiap anak murid. Ini meliputi sikap pelajar yang suka mengejek rakan sekelas, lalu ianya ditambah dengan yang diejek menangis teresak-esak sambil mengejek atau menolak si pengejek. Dan ini mengundang pergaduhan dan huru-hara yang amat dahsyat di dalam kelas. Namun begitu, kedahsyatan ini hanyalah baru menguji tahap kesabaran yang paling rendah. Tenaga pengajar masih lagi boleh kelihatan tenang dan dalam keadaan terkawal.

2.Sederhana

IMG_0051

Sabar menjawab soalan yang tidak putus-putus terutamanya ketika dalam perjalanan ke tandas. Itulah sifat azali seorang kanak-kanak, suka bertanya. Adakalanya mereka tidak perlu berfikir panjang untuk bertanya soalan. Saya baru sahaja menamatkan kelas dan menuju pintu untuk keluar, sudah ditanya “Abang Ashraf nak pergi mana lepas ni?” bila menuju ke tandas pula “Abang Ashraf sakit perut ke?” “Kenapa Abang Ashraf tak guna tandas kat blok Level?” dan lain-lain lagi. Pada masa ini, sabar sudah mulai tergugat. Lebih-lebih lagi apabila kita sedang mengejar masa.

3.Paling susah

IMG_0069

Sabar menahan ketawa ketika jawapan yang mereka berikan atau ada insiden yang mencuit hati, out of box dan luar jangkaan. Kerana sekiranya kami ketawa, dikhuatiri mereka akan terasa mereka salah sedangkan jawapan/perbuatan mereka betul. Kadang-kadang penyalahgunaan bahasa juga menyebabkan situasi ini terjadi. Ini lebih parah kerana khuatir mereka terasa malu.

Ada pernah satu insiden soalan yang ditanya ialah “Apakah Rukun Solat setelah Rukuk?” dengan spontan seorang pelajar perempuan mengangkat tangan dan menjawab “Rabeatul Ihram”. Akibat terlampau terfikir mengenai guru wanita kesayangan beliau, tercampur aduk perkataan-perkataan jawapan mereka.

Bagi sesetengah guru termasuk saya, peratus kegagalan sabar peringkat paling susah ini amatlah tinggi. Di ASIQS, moment sebegini digelar ‘pecah’. Untuk mengurangkan impak kegagalan, kami akan ke pantry untuk sambung moment ‘pecah’ kami di luar pandangan umum.

#disebaliktabir


  • 0

Program Cuci Masjid (PCM)

Assalamualaikum.

Alhamdulillah pada 6 Ogos 2017 yang lepas, beberapa orang warga ASIQS telah secara sukarela menyertai Program Cuci Masjid yang diadakan di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (MSSAAS), Shah Alam. Program yang dianjurkan oleh Komuniti Cuci Masjid ini melibatkan ramai pihak seperti pihak MSSAAS sendiri, Jabatan Bomba Shah Alam, Jabatan Pengangkutan Jalan Selangor (JPJ), Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) dan banyak lagi badan-badan organisasi yang melibatkan diri secara sukarela.

Program bermula pada jam 9 pagi dan dirasmikan oleh Dato’ Setia Haji Mohamad Adzib Bin Mohd Isa, Pengerusi MAIS. Setelah menikmati sarapan pagi yang disediakan, peserta diberikan taklimat ringkas sekaligus dipecahkan kepada beberapa bahagian dan pembahagian kawasan untuk setiap bahagian pun dilakukan. Bagi pihak ASIQS, kami terlibat di kawasan dewan solat utama dan juga dewan solat bawah MSSAAS.

Selama 2 jam lebih kami menyusun Al-Quran, mengalihkan barang-barang lama ke dalam stor, mengutip sampah dan lain-lain lagi. Peserta yang ramai sekitar 300-500 orang memudahkan lagi urusan pencucian setiap bahagian kawasan Masjid. Semoga pihak Komuniti Cuci Masjid akan meneruskan lagi program ini di MSSAAS pada masa yang akan datang agar dapat memberi peluang kepada kami menyertainya.

Di samping Program Cuci Masjid ini, sedang berlangsung juga di MSSAAS ialah Pameran Artifak Asli Rasulullah S.A.W. dan para Sahabat. Ribuan manusia membanjiri pameran ini menjadikan Program Cuci Masjid ini lebih meriah. Kami juga diberitahu oleh salah seorang imam MSSAAS, disebabkan sambutan yang sangat menggalakkan, Pameran Artifak ini telah dipanjangkan masanya hingga ke 23 Ogos 2017. Kamimelihat dengan mata sendiri betapa panjangnya barisan manusia yang beratur untuk memasuki pameran itu.