t>

Daily Archives: October 11, 2019

  • 0

Bengkel Menjawab Soalan di UM

“Janganlah kamu sesekali berenti mempelajari sesuatu. Kerana apabila kita berhenti belajar, tiada perkembangan yang akan kita kecapi.” – Logan “Jack” Lewman. Ayat ini membuat kita terfikir bahawa setiap hari dan setiap waktu kita akan mempelajari sesuatu yang baru. Sesuatu yang boleh mengubah pemikiran dan pengalaman yang kita akan alami.

Baru-baru ini, pelajar-pelajar L6 ASIQS diberi peluang untuk menghadiri kursus di Universiti Malaya (UM) kerana mereka bakal menduduki peperiksaan IGCSE pada bulan Oktober kelak. Pelajar-pelajar L6 tersebut ditemani oleh salah seorang tenaga pengajar ASIQS, Kak Yaya, yang telah membawa mereka menghadiri Bengkel Menjawab Soalan yang dianjurkan oleh pihak UM itu. Menurut Kak Yaya, banyak juga yang dipelajari oleh pelajar-pelajar ASIQS dan ianya sangat berguna untuk mereka yang bakal menduduki peperiksaan nanti.

Sepertimana perkataan “Iqra’” telah diturunkan oleh Allah S.W.T. sebagai wahyu pertama kepada Rasulullah S.A.W., sebagai peringatan bahawa betapa pentingnya tuntutan ilmu dan pembelajaran kepada manusia. Begitu jugalah kami para guru di ASIQS, yang sentiasa mengambil iktibar dan pengajaran daripada peristiwa tersebut, dengan menggalakkan anak-anak murid kami agar sentiasa menuntut ilmu dan mempelajari sesuatu yang baru, walau dimana sahaja mereka berada.

Semoga anak-anak murid L6 dipermudahkan dalam menghadapi peperiksaan yang akan datang. Kami guru-guru ASIQS sentiasa ada di sini untuk membantu anda selagi mana yang mampu.

#HanyadiASIQS