t>

Bulan QLS ASIQS

  • 0

Bulan QLS ASIQS

Penyediaan Tempat Sarapan oleh Pelajar-pelajar

Penyediaan Tempat Sarapan oleh Pelajar-pelajar

Assalamualaikum. Pada 17 Julai 2017 yang lepas, bermulalah bulan Quranic Living Skills (QLS) ASIQS. Program yang julung-julung kali diadakan ini tidak lain dan tidak bukan bertujuan untuk memantapkan lagi kemahiran-kemahiran kehidupan seharian anak-anak ASIQS seperti memasak, membancuh minuman, mengemas, menanam dan mencuci.

Ia juga sejajar dengan misi ASIQS dalam mendidik anak-anak mengenai sifat Fathonah, Amanah, Siddiq dan Tabligh agar anak-anak sentiasa mengamalkan keempat-empat sifat ini dalam kehidupan seharian mereka.

Sebelum kita pergi jauh tentang program ini, baik kita mengenali dulu apakah itu subjek QLS? Subjek ini merupakan satu subjek yang menekankan tentang kemahiran-kemahiran yang dipraktikkan dalam kehidupan seharian yang seharusnya ada dalam jiwa seorang Muslim di atas dunia ini.

Kemahiran-kemahiran yang ditekankan di dalam subjek ini bukan hanya kemahiran memasak, membancuh minuman, mengemas, bercucuk tanam, dan mencuci sahaja, tetapi juga mengenai pembangunan akhlak yang baik. Sejajar dengan tujuan utama Rasulullah S.A.W. diciptakan iaitu untuk menyempurnakan akhlak.

Dalam menghasilkan seorang insan yang berakhlak mulia, melalui penerapan ilmu-ilmu akademik yang berkualiti, anak-anak juga harus dilengkapi dengan ilmu-ilmu kemahiran yang asasi.

Ini kerana, kehidupan zaman sekarang sangat mengutamakan kemahiran-kemahiran asasi selain ilmu akademik.

Projek QLS ini juga merupakan satu subjek yang sangat relevan untuk diajar dan dipelajari oleh semua anak-anak.

Sepanjang 4 minggu bermula 17 Julai sehingga 11 Ogos 2017, anak-anak akan dibahagikan kepada 4 kumpulan yang akan menguruskan semua aktiviti sekolah pada waktu pagi.

Aktiviti-aktiviti yang telah dirangka ini juga adalah untuk membimbing anak-anak mengenai apa yang dimaksudkan dengan sifat “Amanah” dalam teknik-teknik pengurusan kumpulan dan pembahagian tugasan agar setiap “task” yang diberikan dapat dilakukan dengan jujur, baik dan cemerlang. Yang mana setiap kumpulan ini juga akan dipantau oleh guru-guru ASIQS yang unik dan sangat berdedikasi dalam mendidik anak-anak menjadi generasi Muhammad S.A.W. yang hebat dari segi rohani dan jasmani.

Sepanjang seminggu pertama program ini berlangsung pihak ASIQS dapat menyaksikan banyak perkara-perkara yang sangat-sangat menarik dan mencuit hati daripada anak-anak ASIQS. Ada sebahagian dari mereka yang kelihatan mahir dalam melakukan tugasan-tugasan yang diberikan dan ada juga yang kekok kerana tidak pernah dilatih atau melakukan kerja-kerja rumah yang diberikan.

Islam sangat menganjurkan untuk umatnya agar sentiasa menjaga silaturrahmi sesama insan. AlhamduLILLAH melalui program ini anak-anak telah menunjukkan jalinan silaturrahim yang sangat mencengangkan diantara mereka sejajar dengan firman Allah S.W.T.

وَمَا يَنطِقُ عَنِ ٱلْهَوَىٰٓ

Dan tiadalah yang diucapkannya itu menurut kemauan hawa nafsunya.

إِنْ هُوَ إِلَّا وَحْىٌۭ يُوحَىٰ

Ucapannya itu tiada lain hanyalah wahyu yang diwahyukan kepadanya” [QS An Najm : 4-5]

Yang mana berpesan-pesan dalam kebaikan merupakan sifat “Siddiq” yang perlu ada dalam diri anak-anak. Yang mana bukan hanya perkataannya sahaja yang benar tetapi juga tindakannya juga harus dalam kebenaran.

Sebagai contoh mereka sentiasa saling nasihat-menasihati dalam melakukan sesuatu tugasan, yang lebih berusia pula akan menjaga adik-adik mereka yang lebih muda.

Anda percaya ataupun tidak, sebenarnya yang lebih mengagumkan adalah anak-anak seawal usia 7 tahun mula tahu cara-cara untuk menanam bawang, taugeh dan pak choy!! Menarik bukan?

Melalui program ini juga kita dapat melihat anak-anak begitu bersemangat dalam melakukan setiap tugasan yang diberikan oleh ketua kumpulan mereka. Mereka kelihatan seperti “lipas kudung” dalam melakukan tugas yang diamanahkan kepada mereka, dan mereka dapat melakukannya dengan jayanya tanpa sebarang kecacatan setelah dilatih berulang-ulang kali!!

Inilah faktor yang ditekankan di ASIQS dalam menghidupkan  jiwa Fathonah (Cerdas) dalam diri anak-anak.

Kita juga dapat melihat sifat “Tabligh” (menyampaikan) dalam  diri anak-anak. Di sini anak-anak secara tidak langsung belajar teknik-teknik menyampaikan sesuatu arahan atau permintaan dengan penuh hikmah. Hasil daripada ini kita dapat melihat anak-anak foundation begitu bersungguh-sungguh secara sukarela ingin melakukan apa saja kerja yang bakal diminta oleh ketua kumpulan mereka atau guru-guru yang bertugas.

Ada sebahagian anak-anak di ASIQS yang menampakkan perubahan ketara sepanjang seminggu program Bulan QLS ini berlangsung. Anak-anak yang sebelum ini kelihatan agak muram dan pendiam sudah mula aktif dan ceria untuk datang ke sekolah.

Minat dan kecenderungan anak-anak ke arah kerja-kerja kebajikan ini tidak sepatutnya dipandang remeh malah sepatutnya diraikan oleh semua pihak.

Moga usaha ASIQS dalam tempoh 4 minggu ini akan membuahkan hasil dan mendapat keberkatanNya. Semoga kami akan terus istiqamah dalam mencari kaedah-kaedah menarik dalam mendidik anak-anak ASIQS agar menjadi manusia yang berguna di masa hadapan.

Adik Adib dan Hamzah merupakan sebahagian daripada Team Bercucuk Tanam

Adik Adib dan Hamzah merupakan sebahagian daripada Team Bercucuk Tanam

[URIS id=1342]


Leave a Reply