t>

Apa Kita Tahu.. Orang Lain Tidak Tahu

  • 1

Apa Kita Tahu.. Orang Lain Tidak Tahu

Antara pelajar-pelajar ASIQS kelas Level 2 Tahun 2012

Antara pelajar-pelajar ASIQS kelas Level 2 Tahun 2012

Assalamualaikum.

Kali ini ingin saya kongsikan satu kisah pengalaman yang saya pasti ingat sampai bila-bila. Kisah ini berlaku pada tahun 2012, iaitu pada tahun pertama ASIQS beroperasi. Saya masih ingat ketika itu, pelajar kami hanyalah seramai 32 orang pelajar dan kami hanya mempunyai 2 buah kelas iaitu kelas Level 1 dan Level 2. Satu kelas dalam lingkungan 16 orang pelajar sahaja.

Saya, sebagai guru subjek Matematik ketika itu memulakan kelas Level 2 seperti biasa. Usai bacaan doa iftitah, maka mulalah saya menulis di papan putih kelas akan tajuk hari itu. Saya masih ingat dengan jelas, hari itu kami belajar tajuk Pecahan. Untuk menguasai tajuk ini memerlukan para pelajar mahir akan empat operasi asas Matematik iaitu tambah, tolak, darab dan bahagi. Di dalam kelas itu ada seorang pelajar yang sedikit berbeza daripada rakan-rakannya yang lain. Saya gelarkan beliau sebagai Mr Minecraft kerana minat beliau terhadap permainan video ini sangatlah mendalam.

Sekitar 3 bulan sebelumnya, saya mengajar mereka tajuk operasi darab. Saya masih ingat lagi saya pernah bertanya kepada Mr Minecraft akan beberapa soalan rambang seperti 3×2, 3×5 dan beberapa yang lain, ternyata beliau tidak mampu menjawabnya. Dan adakalanya, bagi mengelakkan diejek dan diperli rakan sekelas, beliau akan menyebut sahaja apa-apa nombor sebagai jawapan. Menyebut tanpa melakukan kira-kira, istilah lain ialah ‘hentam’. Hampir 90% jawapan ‘hentam’nya akan salah. Dan apabila salah, beliau akan ditegur rakan-rakannya “alaaa apalah itu pun tak tahu ke?”.

Namun, Mr Minecraft tetap bersahaja dan ini membuatkan saya tersentuh. Untuk operasi tambah dan tolak beliau dapat melakukannya. Tetapi bagi darab, dan yang bakal mendatang iaitu bahagi, saya tidak tahu apa nasib yang akan menimpa beliau. Mulai dari kelas operasi darab itu, Mr Minecraft mula tidak hadir setiap kelas Matematik saya. Saya pun mulai pelik, setiap pagi apabila kelas hafazan atau perhimpunan, saya nampak kelibatnya di sekolah. Adakalanya saya menegur beliau dan dia menegur kembali saya. Saya cuba menyelidik. Setiap kali sebelum kelas Matematik, saya akan tunggu di luar kelasnya 5 atau 10 minit lebih awal untuk mendapatkannya.

Habis sahaja kelas, setelah guru lain keluar, saya nampak Mr Minecraft akan ikut keluar sekali. Saya pun menahan beliau.

“Eh Mr Minecraft, nak pergi mana ni?”

“Abang AB, maaf, saya sakit perutlah ni.” Jawab beliau dengan wajah berkerut seakan-akan betul sakit.

“Oh okaylah pergilah berehat.”

Sehari demi sehari, saya cuba mencari ruang duduk bersamanya. Mula berbual-bual, sehinggalah satu hari, saya cuba mengorek rahsia ketidakhadiran beliau ke dalam kelas. Maka beliau pun memberi jawapan. “Saya malu abang AB. Saya tak pandai Matematik. Bukan sekadar tak pandai, saya memang tak boleh buat langsung.” Mendengar jawapan beliau, saya faham masalah yang dialami. Memang saya tahu beliau adalah pelajar yang kurang cenderung ke arah subjek-subjek pengiraan, namun saya memberitahunya agar jangan berputus asa, masuk sahaja ke dalam kelas, sekurang-kurangnya akan belajar sedikit sebanyak apa yang diajar. Bukan markah atau salah betul yang saya pentingkan, saya hanya pentingkan kebersamaan kita antara guru dan pelajar.

Mulai minggu depannya, sedikit demi sedikit Mr Minecraft mula menghadirkan diri ke dalam kelas. Dan ini membuatkan saya seronok. Saya kurang bertanyakan beliau soalan seperti sebelumnya. Dan ini ternyata membuatkan beliau lebih selesa di dalam kelas. Seperti yang saya jangkakan, tajuk darab dan bahagi tidaklah beliau kuasai. Ternyata beliau sangat terseksa dengan pembelajaran kedua tajuk ini. Namun saya tetap memberi kata semangat kepadanya.

3 bulan berlalu. Tibalah waktunya kelas Matematik memasuki tajuk baru iaitu tajuk Pecahan. Seperti biasa, saya mula menerangkan apa itu pecahan? apakah ciri-cirinnya, bagaimana visual pecahan itu sendiri dan sebagainya. Seminggu masa diambil hanya untuk pengenalan dan jenis-jenis pecahan sahaja. Mr Minecraft masih bersahaja dan tenang seperti sediakala. Apabila tiba tajuk Operasi tambah ke atas Pecahan, di sinilah kisah menarik itu muncul. (Maaf mengambil masa lama untuk muqaddimah) Saya ingat dengan jelas, soalan yang saya tulis di papan putih ialah 1/3 + 1/2, dan ketika saya bertanya kepada para pelajar, “bagaimana untuk kita selesaikan masalah ini?” Bertepatan dengan tamat soalan saya, Mr Minecraft mengangkat tangan sambil menjawab “Jawapannya 5/6!”

Kelas terdiam seketika ibarat kedengaran bunyi alunan-alunan suara cengkerik. “Betul Mr Minecraft” di dalam hati saya terdetik persoalan, adakah beliau masih ‘hentam’ atau betul-betul berfikir dan mengira? Saya sudah pelik, apatah lagi rakan-rakan sekelasnya. Terdiam semua. Masing-masing cuba menjeling-jeling mata ke arah yang lain. Saya pun terus menulis soalan kedua, iaitu 1/4 + 2/3. Selang beberapa saat, beliau mengangkat tangan dan menjawab “11/12!!” SubhanAllah. Tepat sekali lagi. Saya cuba memberikan beberapa soalan ringkas yang lain dan beliau berjaya menjawab kesemuanya.

“Adakah Mr Minecraft sudah berubah?” detik hati saya.

Illustrasi pembahagian Fungsi Otak

Illustrasi pembahagian Fungsi Otak

Saya pun cuba sesuatu yang pelik. Saya kembali ke soalan 3 bulan lepas. Saya tanya beliau. “Mr Minecraft, cuba jawab soalan darab ini 3×2 sama dengan?” Jawapan yang diberikan sungguh memeranjatkan semua orang. Saya juga terkejut dan tersenyum. Beliau menjawab 10. Dan saya beri satu lagi soalan, apakah 3×4? Beliau jawab 20. Dengan perasaan gembira, saya menyuruhnya duduk. Bagi saya ini adalah satu perkara yang sangat unik dan ajaib.

Apa yang saya faham dari situasi Mr Minecraft ini? Beliau tidak dapat menyelesaikan soalan-soalan mudah seperti 3×2 dan 4×3 tetapi beliau mampu menyelesaikan soalan-soalan seperti 1/2 + 1/3 dan 1/4 + 2/3 yang mana ia memerlukan kemahiran darab di dalamnya. Dan untuk pengetahuan semua, sepanjang tajuk pecahan berjalan, beliau berjaya menyelesaikan kebanyakan soalan-soalan Pecahan ketika pelajar-pelajar lain masih terpinga-pinga untuk melakukannya. Saya sungguh kagum dengan beliau dan saya terus menerus memuji beliau dengan harapan beliau akan lebih bersemangat dalam mempelajari Matematik.

Buat rakan-rakan sekelasnya, beberapa kali saya menasihati mereka agar jangan merendahkan atau mengejek rakan lain yang tidak dapat menjawab sesuatu soalan yang saya ajukan. Ini adalah satu budaya yang tidak sihat. Tindakan itu akan mengurangkan semangat dan motivasi pelajar yang diejek untuk belajar. Ini terbukti apabila Mr Minecraft beberapa kali tidak masuk ke dalam kelas saya. Dan keduanya, mereka sudah merasai malu sendiri ketika soalan pecahan hanya dapat dijawab oleh Mr Minecraft. Allah S.W.T. menyebutkan di dalam Al-Quran :

Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah sesuatu puak (dari kaum lelaki) mencemuh dan merendah-rendahkan puak lelaki yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah pula sesuatu puak dari kaum perempuan mencemuh dan merendah-rendahkan puak perempuan yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah setengah kamu menyatakan keaiban setengahnya yang lain; dan janganlah pula kamu panggil-memanggil antara satu dengan yang lain dengan gelaran yang buruk. (Larangan-larangan yang tersebut menyebabkan orang yang melakukannya menjadi fasik, maka) amatlah buruknya sebutan nama fasik (kepada seseorang) sesudah ia beriman. Dan (ingatlah), sesiapa yang tidak bertaubat (daripada perbuatan fasiknya) maka merekalah orang-orang yang zalim.

(Surah Al-Hujurat 49 : 11)

Setiap manusia itu Allah S.W.T. ciptakan berbeza-beza. Setiap satu pelajar di ASIQS juga begitu. Setiap mereka mempunyai bakat yang unik dan berbeza daripada orang lain. Jadi janganlah kita merendahkan seseorang dengan hanya dia tidak dapat melakukan apa yang kita tahu. Lagi-lagi jika perkara itu sangat mudah bagi kita. Kita tidak tahu apakah pemahaman dan perspektif seseorang itu terhadap sesuatu perkara. Jika kita meletak ukuran kepada sesuatu yang kita rasakan mudah, maka kita sudah berlaku tidak adil. Seorang Arab akan mengatakan anak-anak orang Perancis itu bodoh dengan hanya kerana anak Perancis tidak memahami ayat Al-Quran yang berbahasa Arab. Si ikan akan mengatakan Lembu itu lemah kerana tidak mampu menahan nafas di dalam air untuk 10 minit. Perkara-perkara sebegini harus dielakkan. Raikan kelemahan, Manfaati kelebihan.

(Tulisan ini masih belum tamat..)

Selang beberapa hari, ketika saya sedang melakukan kerja di meja pejabat saya, datang seorang pelajar ASIQS ke bilik saya. “Abang AB, ada orang nak jumpa kat bawah.” Saya pun menghentikan kerja saya, bersiap untuk turun ke bawah. “Siapa pula yang mahu jumpa saya petang-petang sebegini?”. Saya pun turun ke bawah dan masuk ke kafeteria. Seorang wanita sedang duduk di situ dan menyapa saya. “Assalamualaikum, abang AB ya?” saya pun mengangguk tanda mengiyakan pertanyaan beliau. “Siapa puan ya? Apa yang boleh saya bantu?”

“Saya ibu kepada Mr Minecraft.”

(Tulisan tamat.. Kisah bersambung…)

[URIS id=1680]


1 Comment

Apa Kita Tahu… Orang Lain Tidak Tahu pt.2 – Ash Shura Institute of Quranic Sciences

August 14, 2017at 8:59 am

[…] (Kisah ini merupakan sambungan daripada kisah yang sebelumnya. Bagi yang ingin membaca kisah sebelumnya, sila pergi ke SINI) […]

Leave a Reply