t>

Program Cuci Masjid (PCM)

  • 0

Program Cuci Masjid (PCM)

Assalamualaikum.

Alhamdulillah pada 6 Ogos 2017 yang lepas, beberapa orang warga ASIQS telah secara sukarela menyertai Program Cuci Masjid yang diadakan di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (MSSAAS), Shah Alam. Program yang dianjurkan oleh Komuniti Cuci Masjid ini melibatkan ramai pihak seperti pihak MSSAAS sendiri, Jabatan Bomba Shah Alam, Jabatan Pengangkutan Jalan Selangor (JPJ), Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) dan banyak lagi badan-badan organisasi yang melibatkan diri secara sukarela.

Program bermula pada jam 9 pagi dan dirasmikan oleh Dato’ Setia Haji Mohamad Adzib Bin Mohd Isa, Pengerusi MAIS. Setelah menikmati sarapan pagi yang disediakan, peserta diberikan taklimat ringkas sekaligus dipecahkan kepada beberapa bahagian dan pembahagian kawasan untuk setiap bahagian pun dilakukan. Bagi pihak ASIQS, kami terlibat di kawasan dewan solat utama dan juga dewan solat bawah MSSAAS.

Selama 2 jam lebih kami menyusun Al-Quran, mengalihkan barang-barang lama ke dalam stor, mengutip sampah dan lain-lain lagi. Peserta yang ramai sekitar 300-500 orang memudahkan lagi urusan pencucian setiap bahagian kawasan Masjid. Semoga pihak Komuniti Cuci Masjid akan meneruskan lagi program ini di MSSAAS pada masa yang akan datang agar dapat memberi peluang kepada kami menyertainya.

Di samping Program Cuci Masjid ini, sedang berlangsung juga di MSSAAS ialah Pameran Artifak Asli Rasulullah S.A.W. dan para Sahabat. Ribuan manusia membanjiri pameran ini menjadikan Program Cuci Masjid ini lebih meriah. Kami juga diberitahu oleh salah seorang imam MSSAAS, disebabkan sambutan yang sangat menggalakkan, Pameran Artifak ini telah dipanjangkan masanya hingga ke 23 Ogos 2017. Kamimelihat dengan mata sendiri betapa panjangnya barisan manusia yang beratur untuk memasuki pameran itu.


Leave a Reply