t>

Apa Kita Tahu… Orang Lain Tidak Tahu pt.2

  • 0

Apa Kita Tahu… Orang Lain Tidak Tahu pt.2

Tags : 

Assalamualaikum.

(Kisah ini merupakan sambungan daripada kisah yang sebelumnya. Bagi yang ingin membaca kisah sebelumnya, sila pergi ke SINI)

Wajah Ibu Mr Minecraft kelihatan tenang tetapi sirius. Setelah kami bertegur sapa, Ibu Mr Minecraft terus memulakan perbualan dengan sebuah pertanyaan. “Saya difahamkan Abang AB mengajar Matematik kepada anak saya ya?” saya mengiyakan pertanyaan itu. Beliau menyambung “Adakah Abang AB mengajar dengan cara yang garang dan kasar kepada Mr Minecraft atau pernahkah Abang AB memarahinya sebelum ini?” Terkejut dengan soalan ini, saya cuba mengingat sejenak, momen-momen saya di dalam kelas Matematik bersama anak-anak ASIQS selama ini. “Saya tidak berapa ingatlah puan, tetapi kalau tidak silap saya, saya memang belum pernah menggunakan marahan atau kekerasan di dalam kelas saya selama ini.”

Wajah Ibu Mr Minecraft mula seperti ceria kelegaan sedikit. “Akak bukan apa, mulai 2 minggu lepas, kami mula pelik, Mr Minecraft sudah mula berubah.” Saya pun terkejut, “Perubahan macam mana tu puan?”

“Setiap hari pulang dari sekolah, setelah Mr Minecraft bersiap-siap mandi semua, dia akan terus membuka beg sekolahnya dan membuat kerja rumah dengan sendirinya tanpa lagi perlu disuruh. Kemudian, dia sudah mula bertanya-tanya kami tentang soalan-soalan Matematik yang dipelajarinya. Dan yang paling mengejutkan kami ialah, dia sudah minta kami untuk hantarkannya ke kelas tuisyen Matematik sekarang ni.”  Hembusan nafas kelegaan ternyata keluar dari badan saya setelah mendengar penjelasan ini. Saya sangkakan saya sudah melakukan kesalahan dengan mendera mental atau emosi Mr Minecraft. Saya amat yakin saya tidak pernah melakukan kekerasan fizikal terhadap anak-anak murid saya selama ini.

Ibu Mr Minecraft meneruskan lagi dengan menceritakan bagaimana Mr Minecraft sebelum ini perlu dimarahi dan ditunjukkan “tali pinggang” andai ingin menyuruhnya belajar. Namun kini sudah tidak lagi. Bagaimana Mr Minecraft yang sebelum ini seorang yang agak pendiam, sekarang sudah mula menceritakan kisah-kisah pembelajarannya di sekolah kepada mereka berdua. Ibu Mr Minecraft sangat seronok, cuma beliau bimbang andaikata pihak sekolah menggunakan teknik yang kurang digemari sehingga berlaku perubahan berikut kepada anaknya.

Saya pun mula memberikan jawapan dengan beberapa penjelasan sebagai contoh. Saya ceritakan juga kisah Mr Minecraft dari awal penglibatannya di dalam kelas sehinggalah situasinya hari ini. Saya masih ingat, raut wajah Ibu Mr Minecraft ketika mendengar penjelasan ini, beliau sangat gembira dan kelihatan matanya yang bergenang air mata kerana kegembiraan. Sebagai seorang ibu yang mempunyai anak yang kurang kemampuan mempelajari matematik, tiada apa yang lebih menggembirakan selain melihat anaknya bersemangat untuk belajar Matematik. Walaupun beliau tahu setakat mana kemampuan anak itu.

Gambaran perbezaan perspektif pemahaman manusia-manusia yang berbeza

Gambaran perbezaan perspektif pemahaman manusia-manusia yang berbeza

Saya menyambung penjelasan saya dengan menyatakan, anak-anak tidak harus dipandang rendah kerana kekurangannya. Kita harus terus memberi sokongan kepadanya. Walaupun dia agak berbeza daripada anak-anak murid yang lain, tidak bermakna kita harus melayannya dengan layanan yang berbeza. Raikan kewujudan mereka. Hargai segala kelebihan yang dikurniakan kepada mereka. Saya sentiasa yakin, setiap anak-anak itu berbeza dan unik. Setiap mereka mempunyai kebolehan luar biasa yang dianugerahkan Allah S.W.T. sebagai modus untuk meneruskan kehidupan di atas muka bumi ini. Seperti Mr Minecraft, kita tidak tahu bagaimana cara beliau berfikir. Bagaimana beliau payah untuk menjawab sesuatu masalah operasi darab, tetapi dengan pantas boleh menyelesaikan soalan pecahan. Tambahan buat para pembaca, Mr Minecraft sangat berbakat dalam melukis. Di ASIQS, bakat-bakat ini yang akan digilap dan dikembangkan bagi kes Mr Minecraft.

Kedua, jangan marah anak murid yang melakukan kesalahan atau tidak tahu apa yang diajarkan kepada mereka. Sebagai contoh, apabila Mr Minecraft beberapa kali tidak memasuki kelas saya, saya tidak terus memarahinya, bahkan saya mencarinya dan bertanya kepadanya, apa sebab tidak masuk ke kelas. Jangan dimarahi anak-anak murid, ia tidak akan menyelesaikan apa-apa pun masalah. Bagi saya, jika anak itu sudah seronok ingin ke sekolah, pasti dia bersedia untuk menimba ilmu, cuma kadang kala, mungkin ada cara-cara sesetengah guru itu yang membuatkan mereka takut atau tidak minat. Sesetengah guru atau ibubapa tanpa disedari memang akan memarahi anak atau anak muridnya di hadapan orang lain apabila mereka salah atau tidak tahu akan sesuatu hal. Ini tidak baik untuk pertumbuhan keyakinan dan motivasi diri anak-anak. Sebagai seorang pelajar, rakan-rakan merupakan segalanya. Rakan-rakanlah tempat mereka bermain, bercerita, makan bersama dan lain-lain. Apabila mereka dimarahi di hadapan rakan-rakan, ini akan merendahkan motivasi mereka. Tambahan mereka akan terus merasa malu setiap kali bersama rakan-rakan mereka.

Dan yang ketiga, yang paling penting ialah, sebagai ibubapa atau guru, cuba luangkan masa kita bersama anak-anak. Kebersamaan terbukti akan dapat meningkatkan minat dan keseronokan mereka dalam melakukan sesuatu perkara bersama-sama. Saya masih ingat seorang pelajar ASIQS yang agak sedikit reserved. Beliau susah untuk berkomunikasi dengan orang lain terutamanya orang yang baru beliau kenali. Saya beri beliau nama Mr Minecraft Jr. Usaha beberapa bulan pertama saya untuk bertegur sapa dengan beliau gagal. Namun saya tidak putus asa, saya melakukan sedikit kajian ke atas beliau. Saya selidiki minat beliau. Ternyata beliau meminati Matematik. Setiap hari saya akan cuba menegur beliau, bermain cuit-cuit dengan beliau, mencubit pipi beliau, namun tiada respon. Sehinggalah satu hari, saya cuba ubah teknik saya, saya menegur beliau dengan ayat yang sedikit berlagak. “Do you know what 5 times 100 is?” Dengan spontan beliau menjawab “500!” sambil tersenyum dan jelas kelihatan lesung pipit beliau. Mulai saat itu, kami berkawan baik. Usaha saya beberapa bulan awal rupanya tidaklah sia-sia kerana menurut ayahnya, itu adalah “Observation period” bagi Mr Minecraft Jr. Beliau memang akan mengkaji seseorang itu habis-habisan sebelum memilih untuk berkawan dengan mereka walaupun mereka itu ialah GURU beliau.

Kerjasama di antara pemilik ilmu-ilmu berbeza bakal menghasilkan keajaiban

Kerjasama di antara pemilik ilmu-ilmu berbeza bakal menghasilkan keajaiban

Setelah mendengar penjelasan dari saya, Ibu Mr Minecraft mengucapkan ribuan terima kasih kepada saya. Kejadian hari itu seolah-olah menjadi satu sumber motivasi baru buat saya kerana inilah pertama kali saya berhadapan kes yang sebegini. Persekolahan di ASIQS diteruskan seperti biasa. Saya sempat melihat perkembangan Mr Minecraft selama beberapa tahun dan Alhamdulillah perkembangannya positif. Saya masih ingat lagi di hujung-hujung persekolahan Mr Minecraft di ASIQS, beliau sentiasa menjadi tempat rujukan jika mana-mana pelajar mahukan lukisan gambar atau konsultasi mengenai gambar yang ingin digunakan dalam kerja-kerja projek mereka. Itulah keindahan ciptaan Allah S.W.T.. Setiap satu makhluk memainkan peranan mereka masing-masing dan jika digunakan pada tempat dan masa yang betul, pasti mampu melengkapkan sistem kitaran hidup sekalian insan di atas muka bumi ini.

Sebagai ibubapa, guru atau pendidik, hargailah anak-anak yang dikurniakan Allah S.W.T. kepada kita. Ianya tidak datang kepada kita secara sia-sia. Ianya adalah amanah Allah S.W.T.. Allah S.W.T. berfirman :

“Harta benda dan anak pinak itu, ialah perhiasan hidup di dunia; dan amal-amal soleh yang kekal faedahnya itu lebih baik pada sisi Tuhanmu sebagai pahala balasan, dan lebih baik sebagai asas yang memberi harapan.”

(Surah Al-Kahfi 18 : 46)

Apabila disebut perhiasan, bukanlah sesuatu yang boleh diambil remeh. Jagalah mereka dengan penuh kasih sayang. Janganlah buang mereka sesuka hati daripada hidup kita. Seperti seorang ayah kepada pelajar ASIQS selalu berkata “anak-anak ialah cerminan ibubapa”. Sebagai akhir kata buat kisah ini, ingin saya ucapkan, walau di mana jua Mr Minecraft berada hari ini, semoga anda sentiasa berada di dalam keadaan yang baik dan sentiasa dirahmati Allah S.W.T.. Terima kasih kerana memberi peluang kepada saya untuk mengajar dan mendidik kamu suatu masa dahulu. 🙂


Leave a Reply