t>

ASIQS @ Sukan Sea 2017

  • 0

ASIQS @ Sukan Sea 2017

036496-20111230-jogging

Jogging atau berlari-lari anak merupakan salah satu cara paling mujarab untuk mengeluarkan peluh.

Secara sendiri atau secara berpasukan atau berjemaah sudah menjadi trend sekarang jika dilihat di mana-mana tempat.

Tasik dan taman riadah merupakan tempat paling ideal untuk melakukan senaman apalagi jogging dan marathon mini.

Hari ini bersamaan dengan 19hb Ogos 2017 kami telah menyertai Larian Sukan Sea 2017. 3 orang guru yang terlibat adalah Ust Idris, Cikgu Afiq dan saya sendiri.

Kami bertolak daripada Shah Alam pada jam 5.30am dan kami sampai di Putrajaya jam 6.00am. Kami menunaikan solat subuh berjemaah di “Masjid Besi”. Selesai solat, kami terus ke “check point” untuk memulakan larian sepanjang 15km.

IMG_20170819_171330

Ketika hendak bermula itulah tiba-tiba sesuatu telah menyerang saya dan Cikgu Afiq. Saya terasa hendak buang hajat kecil dan Cikgu Afiq hendak membuang hajat besar. Tetapi waktu itu sudah terlambat kerana di belakang kami terdapat lautan manusia dan jika hendak ke tandas adalah sesuatu yang sulit. Dalam keadaan yang tegang itu kami terlihat kelibat tandas di seberang,dan untuk ke seberang juga adalah amat sukar kerana laluan untuk ke sana telah dihalang oleh beberapa pagar besi. Ust Idris yang berada di sisi kami juga agak serba salah kerana tidak dapat membantu kami.

Walaupun begitu, kami tetap meneruskan larian dalam keadaan kecemasan seperti itu. Bayangkan kami kena habiskan larian sepanjang 15km dalam keadaan “hajat” yang tidak dapat ditunaikan. Saya berani janji, ia memang satu pengalaman yang mencabar.

IMG_20170819_171325

Ketika berlari itu macam-macam saya fikirkan tentang bagaimana untuk menyelesaikan masalahyang kami hadapi.

Sedang saya berfikir-fikir sambil berlari itu, kami mula terpisah. Ust Idris entah di mana, Cikgu Afiq pula entah di mana. Tidak mengapa kata saya dalam hati. Misi utama perlu saya selesaikan adalah mencari tandas, kerana ia sangat mengilukan ketika berlari dalam keadaan itu. Tiba-tiba setelah hampir 3km berlari, terlihat bangunan “Masjid Besi” yang indah. Apa lagi, tanpa membuang masa saya terus melangkah laju seperti orang menukar “throttle” kereta. Saya berlari selaju mungkin untuk ke tandas di “Masjid Besi”. Waktu itu saya tidak pasti bagaimana nasib Cikgu Afiq yang mempunyai “hajat”  yang lebih besar daripada saya.

Selesai sahaja urusan peribadi saya di “Masjid Besi” saya mengambil kesempatan untuk “stretching” barang seminit dua. Selepas itu saya terus berlari memecut pelari-pelari yang lain kerana sudah pasti saya ketinggalan di belakang.

4567143686_0d51cd67d7_b

Waktu itu saya berlari semahunya untuk memastikan saya tidak ketinggalan. Sesetengah orang mungkin akan terus berputus asa, tetapi saya buang rasa putus asa itu jauh-jauh kerana waktu itu apa yang saya bayangkan adalah wajah anak-anak didik kami yang menaruh harapan yang tinggi untuk kami habiskan larian tersebut. Berbekalkan harapan itu saya terus maju sekuat kaki saya melangkah.

Waktu itu, saya dapat melihat bermacam-macam aksi yang mencuit hati dan memberi ikhtibar. Waktu itu saya berselisih dengan seorang pelari yang berlari sambil menolak stroller anaknya dan beliau menekan-nekan locengnya agar beliau dan anaknya diberi sedikit laluan untuk mereka menghabiskan larian mereka. Wow! Memang sangat berinspirasi, kerja berpasukan antara ayah dan anak (walaupun anak beliau masih bayi). Sudah pasti kenangan ini akan tersemat di jiwa mereka sampai bila-bila. Itulah pengorbanan seorang ayah untuk anaknya getis hati saya waktu itu.

IMG_20170819_171314

Perkara menarik yang saya dapat lihat lagi sepanjang larian tersebut adalah semangat kesukanan seorang lelaki kurang upaya yang telah menyertai larian ini dengan hanya menggunakan kerusi rodanya. Waktu itu kami sedang menaiki jalan berbukit,kelihatan pemuda tersebut seperti tertunduk mengalah dan kepenatan, tiba-tiba sahabatnya mungkin juga adik beradiknya datang menolaknya dari belakang dan berlari perlahan-lahan bersama lelaki kurang upaya tersebut. Saya terus meninggalkan mereka sambil berfikir sungguh indah persahabatan mereka berdua, susah dan senang bersama, bukan kemenangan yang utama bagi mereka tetapi semangat kesukanan yang mereka utamakan. Sungguh menginsafkan, walaupun beliau berkerusi roda, beliau tetap kuat untuk menghabiskan larian tersebut.

IMG_20170819_171318

Ada juga saya lihat,lelaki dan wanita yang berusia setengah abad berlari dengan tenang dan kuat seperti orang muda. Saya secara peribadi terasa tercabar. Saya juga mahu jadi seperti mereka satu hari nanti. Kekal berstamina  walaupun umur sudah lanjut.

Berbalik pada kisah Cikgu Afiq. Rupa-rupanya Cikgu Afiq berlari sambil membawa hajatnya itu sehingga ke garisan penamat, yang mana ketika beliau mendengar dan melihat bahawa ada lagi 1km untuk ke garisan penamat, beliau telah menggunakan sepenuh tenaga yang beliau ada untuk berlari sekuat hati beliau untuk menamatkan larian dan mencari “bilik kecil”. Ketika beliau memecut itulah tiba-tiba semua orang secara beramai-ramai menepuk tangan melihat beliau seolah-seolah beliau adalah pelari pecut negara. Mungkin mereka terinspirasi dengan Cikgu Afiq yang mula memecut di garisan akhir,sedang yang lain-lain semakin memerlahankan langkah. Itulah kehebatan Cikgu Afiq.. 😀

IMG_20170819_171320

Sementara Ust Idris pula, antara pelari yang cukup santai, beliau berlari seolah-olah beliau berada di tepi pantai. Walaupun beliau memecut laju, tetapi beliau masih sempat mengambil gambar-gambar untuk tatapan anak-anak ASIQS. Ust Idris kerap berpesan kepada saya agar kita terus menjadi contoh yang terbaik buat anak-anak didik kami. Apa yang kita minta anak-anak didik kita lakukan kita juga mesti lakukan.

IMG_20170819_171322

Alhamdulillah, kami dapat menamatkan larian kami dalam purata 1 jam 30 minit ke 1 jam 40 minit. Sungguh ia amat memuaskan.

Anak-anak ASIQS! Lihat, kami berjaya lakukannya untuk kamu!!

IMG_20170819_171650

#asiqsdisukansea

#hanyadiasiqs

#w♡asiqs

#kuasajuara


Leave a Reply