t>

Budaya 3R

  • 0

Budaya 3R

Antara perkara yang ditekankan di ASIQS ialah amalan 3R. Amalan 3R merupakan satu amalan yang mampu memberi kesan besar kepada alam sekitar kita. Apakah yang dimaksudkan dengan 3R ini? 3R ini ialah :

  • Reduce (pengurangan)
  • Reuse (penggunaan semula)
  • Recycle (kitar semula)

Amalan 3R merupakan pendekatan terbaik dalam mengurangkan penjanaan dan pembuangan sisa pepejal di tapak pelupusan. Penjanaan sisa pepejal yang tinggi boleh mendatangkan kemudaratan kepada masyarakat negara kita. Semakin banyak sisa-sisa buangan yang diproses setiap hari bererti semakin tercemarlah alam sekitar kita dan bayangkan generasi akan datang kemungkinan besar tidak akan kenal erti penghargaan alam sekitar.

Mudir ASIQS dibantu seorang pelajar ASIQS sedang menyiapkan rak-rak Kasut 3R ASIQS

Mudir ASIQS dibantu seorang pelajar ASIQS sedang menyiapkan rak-rak Kasut 3R ASIQS

Tuan Mudir ASIQS sedang beraksi menghasilkan Rak Kasut 3R ASIQS

Tuan Mudir ASIQS sedang beraksi menghasilkan Rak Kasut 3R ASIQS

Jadi, bagaimana amalan 3R dapat mengurangkan penjanaan dan pembuangan sisa pepejal ini? Ketika tulisan ini sedang ditulis, Mudir ASIQS dan beberapa orang pelajar sedang menghasilkan beberapa buah rak kasut dengan menggunakan lebihan pagar besi yang sudah tidak digunakan. Pagar ini merupakan tinggalan bangunan lama yang sepatutnya dibuang, namun bersumberkan kepintaran Tuan Mudir, pagar-pagar ini dibentuk menjadi rak kasut yang sangat unik dan cantik untuk kegunaan warga ASIQS.

Perkara ini tidaklah sukar buat Tuan Mudir dan beberapa orang pelajar ASIQS kerana ini bukan kali pertama mereka mengamalkan amalan 3R di ASIQS. Sebelum ini, mereka telah berjaya menyiapkan sebuah pondok pagola, reban arnab, pagar taman sains ASIQS dan macam-macam lagi dengan hanya menggunakan bahan terpakai dan terbuang.

Selain menjimatkan kos, menghargai alam sekitar dan mengurangkan risiko penyakit-penyakit berbahaya, amalan 3R ini secara tidak langsung mengasah bakat kreativiti dan kemahiran-kemahiran asas pertukangan dalam diri warga ASIQS. Nampak seperti mudah, namun percayalah tidak mudah untuk mengetuk paku, mengikat dawai, memotong kayu, mengukur besi dan macam-macam lagi kemahiran pertukangan.

Rak Kasut 3R ASIQS yang sudah siap dan sedia untuk digunakan

Rak Kasut 3R ASIQS yang sudah siap dan sedia untuk digunakan

Kebanyakan orang akan mengambil remeh perihal kemahiran pertukangan, namun jika diteliti dan dikaji, ternyata ramai orang-orang agung terdahulu merupakan dari golongan-golongan yang mahir bertukang.

Berkenaan Nabi Nuh A.S. :

“Dan buatlah bahtera itu dengan pengawasan dan petunjuk wahyu Kami ..”

(Surah Hud 11 : 37)

Berkenaan Nabi Daud A.S. :

“Dan telah Kami ajarkan kepada Daud membuat baju besi untuk kamu, guna memelihara kamu dalam peperangan; Maka hendaklah kamu bersyukur (kepada Allah)”

(Surah Al-Anbiya’ 21 : 80)

Berkenaan Nabi Zakaria A.S. :

“Zakariya Alaihissallam dulu adalah seorang tukang kayu”

(Hadis Riwayat Muslim no. 2379)

 


Leave a Reply