t>

Sambutan Hari Kemerdekaan Malaysia di ASIQS 2017

  • 0

Sambutan Hari Kemerdekaan Malaysia di ASIQS 2017

Assalamualaikum.

Pada 25 Ogos 2017 yang lepas telah berlangsung satu majlis sambutan Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke-60 di ASIQS. Acara ringkas dan santai ini bertujuan menanam semangat patriotisme dan nasionalisme dalam jiwa setiap warga ASIQS. Bersempena dengan tema Hari Kemerdekaan tahun ini iaitu Sehati Sejiwa, beberapa persembahan dan pertunjukan bertemakan sehati sejiwa telah disediakan bagi tatapan semua hadirin. Majlis sambutan bertambah meriah dengan Cikgu Farah dan Cikgu Aina dipilih sebagai pengacara majlis.

Majlis dimulakan dengan bacaan doa oleh Abang Hakim dan diikuti dengan ucapan ringkas mudir ASIQS iaitu Ustaz Idris Husain. Ucapan Ustaz Idris yang seolah mengimbau suasana kehidupan di zaman pra-kemerdekaan dahulu ternyata berjaya menarik perhatian semua pelajar. Walaupun dengan gaya yang ringkas dan santai, kami yakin pelajar dapat memahami teguran-teguran dan nasihat sirius yang cuba disampaikan oleh beliau. “Zaman penjajahan dahulu, sudahlah makanan susah nak dapat, nak dapat ubi kayu pun harus bergaduh dengan babi!” merupakan antara isi ucapan Ustaz Idris dalam menyedarkan para pelajar agar menghargai setiap makanan yang dikurniakan kepada kita. Jangan membazir kerana ianya amalan Syaitan.

IMG_6825

Abang Rafiq dengan Kisah Sungai Rakit

Majlis diteruskan dengan ucapan ketua bahagian QCS iaitu Abang Rafiq. Abang Rafiq sekali lagi membawa sebuah kisah menarik ketika era pra-kemerdekaan dahulu. Kisah kali ini berkaitan dengan Sungai Rakit. Bagaimana Sungai Rakit ini dikaitkan dengan mayat-mayat tentera Jepun sudah cukup menarik perhatian para pelajar yang sememangnya gemar akan kisah-kisah seram. Bagi yang gemarkan kisah seram, pasti akan terhibur, namun bagi mereka yang mencari mesej-mesej kemerdekaan, kisah Abang Rafiq ternyata penuh dengan misteri-misteri patriotisme yang hanya dapat ditangkap oleh mereka-mereka yang peka.

Selesai ucapan-ucapan daripada para guru, tibalah masa bagi para pelajar beraksi. Pada tahun ini, terdapat 5 persembahan yang dipaparkan. Satu daripada kumpulan pelajar Foundation dan selebihnya daripada pelajar Level. Hadirin semua kelihatan terhibur dengan gelagat pelajar-pelajar yang sangat menghiburkan ketika membuat persembahan. Ada menyanyi, ada menari, ada berpidato dan ada yang berdikir barat. Semangat cintakan Negara dalam diri pelajar terserlah apabila hampir kesemua pelajar ASIQS melakukan persembahan pada majlis ini. Pelajar yang di dalam kelasnya pendiam dan malu-malu ternyata menunjukkan belangnya ketika sedang melakukan persembahan di hadapan para penonton. Terima kasih buat semua pelajar dan para guru yang terlibat dalam mempersiapkan persembahan mereka bagi menghiburkan semua hadirin.

IMG_6832

Pelajar Foundation dengan Persembahan Nyanyian-Tarian Mereka

IMG_6839

Pelajar Level 1 Dengan Nyanyian Lagu Kemerdekaan Versi Akustik

IMG_6842

Pelajar Level 2 dengan Diorama Tokoh Kemerdekaan

IMG_6911

Pelajar Level 3 Dengan Diorama Tokoh-tokoh Negarawan

IMG_6924

Pelajar Level 5 dengan Persembahan Dikir Barat mereka

Sebelum majlis bersurai, terdapat satu majlis istimewa yang telah disediakan oleh pihak penganjur. Semua hadirin terpinga-pinga apabila Uncle Saiful mengambil alih mikrofon dan menerangkan kepada para hadirin tentang acara istimewa yang bakal berlangsung ini. Acara ini ialah acara penganugerahan Anugerah Kemerdekaan ASIQS bagi tahun 2017 yang buat julung-julung kalinya diadakan di ASIQS. Anugerah khas ini diwujudkan bagi memberi penghargaan kepada warga ASIQS yang menunjukkan pencapaian cemerlang sepanjang penglibatan mereka di ASIQS. Anugerah ini diberikan kepada 2 orang guru dan 2 orang pelajar. Pencapaian yang diambil kira ialah dalam akhlak, ketekunan, kekreativitian dan prestasi pekerjaan yang dilaksanakan 4 orang tokoh ini. Berikut merupakan senarai nama pemenang-pemenang Anugerah Kemerdekaan ASIQS tahun 2017 :

IMG_6934

Anugerah Kemerdekaan ASIQS 2017 (Majid Salleh) – Abang Firdaus Bin Bahari

IMG_6932

Anugerah Kemerdekaan ASIQS 2017 (Ahmad Boestamam) – Ustazah Siti Khadijah Binti Hussain

IMG_6936

Anugerah Kemerdekaan ASIQS 2017 (Burhanuddin Al-Helmy) – Ahmad Adeeb Bin Ahmad Safri

IMG_6939

Anugerah Kemerdekaan ASIQS 2017 (Mokhtar Dahari) – Mohd Haikal Bin Farouq

Tokoh-tokoh negarawan yang dipilih adalah berdasarkan kepada peribadi dan ketokohan warga ASIQS yang memenanginya. Semoga mereka semua dapat menggiatkan lagi usaha mereka dalam meneruskan perjuangan di dalam kehidupan berbekalkan semangat dan kecekalan para tokoh yang dipadankan.

IMG_7019

Majlis seterusnya diteruskan dengan acara menyanyikan lagu-lagu Patriotik Kebangsaan dan seterusnya bersurai.


Leave a Reply