t>

Monthly Archives: February 2016

  • 0

Mencerap Buruj Ilmu dan Maklumat

Black_Hole_Merger_Simulation.0.0Termaktub, umat manusia sekali lagi menukilkan batas baru, lalu merayakan kekayaan akal fikiran kurniaan Penciptanya, dengan satu penemuan terbaharu: buat julung kalinya, ‘terlihat’ gelombang gravitasional, atau gravitational wave, di alam semesta. Adapun usul petunjuk kepada keberadaan gelombang ini bukanlah baharu. Ilhamnya tidak lain dan tidak bukan telah pun dikemukakan oleh seorang ahli fizik kelahiran Jerman berkewarganegaraan Amerika Syarikat, Albert Einstein (1879–1955) pada tahun 1916—atau, 100 tahun lalu—sebagai bagian penting daripada teori relativitinya yang masyhur.

Jentera kepada pemerhatian secara langsung terhadap gelombang ini digerak-gempurkan dengan kerjasama kumpulan-kumpulan saintis antarabangsa, dikepalai badan-badan makmal digelar LIGO dan Virgo. Diberitakan juga bahawa yang turut serta memberi impak dalam kerjasama eksperimen ini adalah seorang saintis muda anak Malaysia bernama Hafizah Noor Isa (1987–), calon PhD di University of Glasgow, Scotland. Selayaknya, kita turut berbangga malah terinspirasi. Penerangan lebih lanjut lagi terperinci mengenai kejadian ini—segala tafsir dan rentetan penemuannya—bolehlah didapati di sini.

Episod ini, dilihat dengan meminjam kanta medan astronomi dan fizik, pantas mengurai babak awal dalam jilid-jilid soal jawab yang masih lagi ditulis di antara insan dan semesta yang mendampinginya, utamanya dalam hal-hal bersangkut-paut faham daya graviti dan koordinasi objek-objek di angkasa. Berdiri dari sudut lain pula, dalam medan manusiawi, saripati kejadian ini masih menuding kepada nisbah jirim manusia yang begitu kerdil dan rendah diri berbanding gahnya bentangan jagatraya—dan betapa darjat kita sememangnya diangkat dan harus diangkat dengan ilmu.

Lantas fikiran kita terbawa kepada firman-Nya, dalam ayat ke-12, Surah an-Nahl, yang mengingatkan: “Dan Dia memudahkan bagi kamu malam dan siang, dan matahari serta bulan; dan bintang-bintang dimudahkan dengan perintah-Nya untuk keperluan-keperluan kamu. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi tanda-tanda (yang membuktikan kebijaksanaan Allah) bagi kaum yang mahu memahaminya.”

Dalam Surah al-An’am ayat ke-97 pula, terakam peringatan-Nya sebegini: “Dan Dialah yang menjadikan bintang-bintang bagi kamu supaya kamu berpedoman kepadanya dalam kegelapan (malam) di darat dan di laut. Sesungguhnya Kami telah jelaskan tanda-tanda kebesaran (Kami) satu-persatu bagi orang-orang yang mengetahui.”

Ada sisi lain terhadap hidangan naratif ini untuk kita cerna. Penghuni dunia, seanteronya, yang kini melangkau 7 bilion jiwai, dimaklumkan sepenuhnya mengenai berita penemuan ini dalam ruang masa yang singkat—kurang lima minit dari saat pengumumannya yang rasmi. Tanpa lengah, berita ini tersebar dengan sangat cepat, dan tiba ke pangkuan penerimanya juga dengan sangat cepat, merentas jumlah populasi Bumi yang paling luarbiasa ramainya. Imej simulasi yang kian ikonik—dua lohong hitam pekat berpusar di ufuk angkasa, saling bertindakbalas—terpapar jelas di merata-rata skrin, sejauh melatanya manusia, dari Kepulauan Falklands ke Vladivostok, dari Hokkaido ke pulau-pulau antara genangan Lautan Pasifik. Jarak bahkan tidak lagi menjadi soal. Entah-entah Einstein akan teruja jika dapat beliau saksikan hakikat ini.

Bukankah ini satu kegilaan? Tapi itulah takdir kita yang sekarang berdiam di abad ke-21 ini, sambil ‘dduduk ccokoh, ddiri ccace’, bak kata orang Kelantan—terduduk mencakah, berdiri mencancang—di simpang siur maklumat yang maha dahsyat lajunya dan teramat sarat isi kandungannya. Sungguh, koridor raya maklumat yang kita sedang tempuhi sekarang ini bukanlah calang-calang, tak pernah terlihat oleh orang-orang yang terdahulu.

Kami di ASIQS tidaklah langsung masygul dan musykil akan hakikat ini. Malah, atas dasar inilah kami sentiasa terdorong untuk mengemaskini perantara komunikasi kami antara stakeholders yang tanpa henti menggerakkan enjin operasi Institut ini. Masuk bulan kedua tahun 2016, benang silaturahim yang menjalin erat trilogi ibu bapa, guru dan murid terus kami tenun dengan hati-hati dan teliti, baik di lembaran muka Facebook ataupun paparan Telegram. Salah faham yang terbit harus minimal, persefahaman yang mendekatkan pula harus kekal. Ini doa dan ilham kami. Ini juga adalah agenda kami yang perlu nada istiqamah.

Niat di sebalik tabir percaturan ini bukanlah sekadar mahu tebu tertanam di tepi pinggir bibir sesiapa: kata-kata kami ini, harap-harapnya, bukanlah hanya pemanis mulut. Namun semuanya hanya untuk memacu matlamat kami yang jelas: dengan terainya penyelenggaran maklumat yang sihat, disertai penyampaian ilmu yang rapi dan terkemas kini, ramuan kita dalam mengadun ramai lagi bakat-bakat yang bakal menemukan lebih banyak rahsia khazanah alam milik Allah Yang Maha Tinggi akan sedia mantap.

Rancaknya aliran maklumat, berserta penemuan demi penemuan ini begitu menginsafkan. Masakan boleh kita terus mendabik dada dalam soal who knows best? Dalam perbicaraan kita ini, kita langsung diingatkan dengan firmannya Yang Maha Suci, dalam ayat ke-20, Surah al-Ankabut: “Katakanlah, (wahai Muhammad): Mengembaralah kamu di muka bumi, serta lihatlah bagaimana Allah telah memulakan ciptaan makhluk-makhluk dari asal jadinya; kemudian Allah akan memulakan ciptaan itu semula (pada hari akhirat) dalam bentuk kejadian yang baharu. Sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.

Tidak dilupakan juga petikan yang tersohor, menyentuh tentang peribanyak khazanah-Nya, dirakamkan dalam ayat ke-109, Surah al-Kahfi: “Katakanlah, (wahai Muhammad): Kalaulah semua jenis lautan menjadi tinta untuk menulis Kalimah-kalimah Tuhanku, sudah tentu akan habis kering lautan itu sebelum habis Kalimah-kalimah Tuhanku, walaupun Kami tambahi lagi dengan lautan yang sebanding dengannya, sebagai bantuan.”

Analogi ini disandarkan lagi dengan makna ayat ke-27, Surah Luqman, yang berbunyi: “Dan sekiranya segala pohon yang ada di bumi menjadi pena, dan segala lautan (menjadi tinta), dengan dibantu kepadanya tujuh lautan lagi sesudah itu, nescaya tidak akan habis Kalimah-kalimah Allah itu ditulis. Sesungguhnya Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.”

12615746_10208570190951494_6196924957392695694_o

Papan anjal dalam bentuk ASIQS ini sentiasa kita baikpulih, selenggara, dan jika boleh, perbaharui, untuk memastikan terjunan yang cantik ke dalam kolam ilmu yang lebih mendalam. Kejayaan terjunan ini bukan sahaja akan mengambilkira ukuran kedalaman (depth), malah akan mencakupi ukuran keluas-lebaran (breadth) dan juga jarak (distance) demi memastikan kualiti terjunan dan renangan yang unggul. Jasmaninya, terjunan ini nampaknya sama sekali terbatas kepada disiplin ruang-masa yang temporal. Namun kecantikan sebenar terjunan ilmu ini terkandung dalam dimensi spiritualnya: betapa terubatnya dahaga dan segarnya kondisi mental sang pencari ilmu setelah dia menerokai dengan jayanya ketiga-tiga asbab ini tadi.

Iktibar di sebalik kejayaan demi kejayaan yang tercapai oleh umat manusia merentasi bidang, dari membedah saraf di balik kornea sehinggalah berteka-teki dengan cakerawala, harus kita ambil berat dan ambil kira. Sewajarnya kita tidak mengulangi kesilapan masyarakat era Renaissance1, yang berlanjutan sampai ke detik ini, yang malah cenderung mengatakan Tuhan makin menghilang lewat enlightenment yang dibawa sains.

Tentunya Islam tidak berpendirian sebegini, malah kemilau kota Baghdad2 yang cemerlang ketika Eropah malap pada Zaman Pertengahan, misalnya, menjadi saksi iktikad umat Islam terhadap dalamnya akar sciences dalam lubuk spiritual manusia. Bahkan Einstein yang kita sebut-sebut pada awal perbincangan ini pernah mengatakan, ‘science without religion is lame, religion without science is blind’: sains tanpa agama itu pincang, agama tanpa sains itu buta.

Semoga tidak sia-sialah ucaptama ‘Iqra’’3 daripada-Nya kepada Baginda Junjungan kita, sallallahu ‘alaihi wa ‘ala alih, beribu Ramadan yang lalu.

I Data Bank Dunia pada tahun 2013 untuk jumlah besar populasi dunia: 7.125 bilion orang: http://www.worldometers.info/world-population/

1 Tempoh kebangkitan dan pelestarian sosiobudaya dari abad ke-14 ke 17 di Eropah

2 Kota Baghdad di pinggir Sungai Tigris (hari ini Iraq) masyhur sebagai kota wacana pemikiran umat Islam di bawah dinasti ‘Abbasiyyah (750–1258). Di pusat kotanya ada Baitul Hikmah, tersohor sebagai nadi ilmu tumpuan pemikir dan ilmuwan. Semua ini sama sekali lenyap apabila kota itu diserang dan dibinasakan dengan lumatnya dalam serangan tentera Mongol, pada 1258

3 Kalimah pertama daripada ayat pertama Surah al-‘Alaq, maksud penuhnya: “Bacalah (Wahai Muhammad) dengan nama Tuhanmu yang menciptakan (sekalian makhluk).”

 


  • 0

Young and Early

12514015_520057201497460_490507853814412303_o

‘Our virtues and our failings are inseparable, like force and matter,’ says Serbian-American inventor, Nikola Tesla (1856–1943). ‘When they separate, man is no more.’

It has been more than a week since our gathering took place at the end of January. Within a few hours, all of us have welcomed each other, newcomers and old-timers alike, strengthening our ties as family members of ASIQS. We have listened and responded to each other, from within forum-like settings to intimate chats over lunch, carefully treading the scale of comments, arguments and suggestions. We have acknowledged that there exists a mental battleground in between the crucial demands of examinations and the delicate management of soft-skills, and that it is always a campaign worth fighting for, regardless.

Uncompromisingly, our stand remains clear: that the ever-diverse range of talents found and yet to be found in our children, should always be treated under the limelight. It always has. It is, therefore, far from surprising that we have crowned our gathering by celebrating and honouring our young minds with awards, recognitions and performances. They reigned over the event, and our hearts.

This very act of celebrating of the young is to be traced to our beloved Prophet Muhammad—peace and blessings be upon him and his family—himself. Narrated Anas ibn Malik that the Prophet came to some children who were playing, and he saluted them1. “Act equally between your children,” the Prophet said, in a narration2. “Treat them fairly,” he said in another3. And surely the Prophet has extended this manifestation of adab and akhlak to the members of his family: he has made no secret to the world the love he has for them. A Companion, Usamah ibn Zayd ibn Harithah, was knocking on the Prophet’s door in need of something, to which the Prophet said afterwards: “These (al-Hasan and al-Husayn) are my sons and my daughter’s (Fatimah az-Zahra’s) sons. O Allah, I love them, so love them, and love whoever loves them.4

“You have, indeed, in the Apostle of Allah,” Allah says, confirming the esteemed decorum of the Prophet, “a beautiful pattern (of conduct) for anyone whose hope is in Allah and the Final Day, and who engages much in the Praise of Allah.5

What is today a transboundary, global religion was at its infancy a faith moved by the young and the meek. It wasn’t politics nor law that informed the early days of the Revelation, rather, for the earliest Muslims, an education of adab and akhlak, lessons of values and the learning of attributes, Godly and manly: thankfulness, piety, humility, forgiveness, patience, mercy, compassion, goodwill, love, peace. No sooner than that were societies enlightened, knowledge flourished and civilisations cultivated—the rest is history.

Today, this very strife to seek knowledge, to be made even more honorable with adab and akhlak, remains an intergenerational cause: it transcends age. It also requires co-operation, collaboration and communication from all parties involved. Together, we invite you to look at ASIQS as a big drawing board, and our ideas as the ink that will draft the great design that is our children.

The exchange of ideas that we have had reminded us of a Sufi parable; in this case, narrated by Pakistan-born British author, Ziauddin Sardar (1951–) in his 2014 book, Mecca: The Sacred CityThe parable, with its chains claimed to sprout from the great Sufi saint Jalal ad-Din Muhammad Rumi (1207–73) himself, goes along these lines:

Somewhere along the passage of time, there lived four travellers, a Persian, a Turk, an Arab, and a Greek, making their way to a land distant. At one point in this journey they had had with them only a single coin, and all four of them wanted something to eat.

“We shall have angur,” said the Persian. The Turk however, declined: “we shall have uzum.” “No,” said the Arab, “we’ll use the coin to buy inab instead.” The Greek disagreed: he wanted stafil.

A passer-by overheard them as the quarrel stiffens, and so he approached them. Linguistically gifted, the passer-by asked for the coin from them, biding to provide the four a way out of the mess. As he returned to the travellers from the nearest market, he brought with him four small bunches of grapes. He gave the travellers a bunch each.

“This is my angur!” cried the Persian. “But this is what I call uzum,” replied the Turk. “You have bought me my inab,” the Arab said. “No! This in my language is stafil,” said the Greek.

‘All of a sudden,’ comments Sardar, ending the story, ‘the men realised that what each of them had desired was in fact the same thing, only they did not know how to express themselves to each other.’

Still grateful over your attendance, comments and feedbacks, we pray that our good intentions—whichever language we chose, whatever words we used—arrive at a destination we all desire. Perhaps the manner of executing this task of ours is never too far from the intention behind the age-old saying bagai menarik rambut dalam tepung: during which both variables, the strand of hair and the pocketful of flour, are handled with scrutiny.

Rambut jangan putus, tepung jangan berserak. The walk continues.

1 Abu Dawood, Sunan Abu Dawood
2 Abu Dawood, Sunan Abu Dawood
3 Al-Bukhari and Muslim, Sahih Bukhari & Sahih Muslim
4 At-Tirmidhi, Jami’ at-Tirmidhi
5 Surah al-Ahzab, 33:21, The Meaning of the Holy Qur’an, Translation By Abdullah Yusuf Ali