t>

Tangkap Ikan dan Udang tanpa guna apa apa

  • 0

Tangkap Ikan dan Udang tanpa guna apa apa

Setiap kali bila kita terfikir tentang teknik-teknik dan cara-cara menangkap ikan, pastinya kita semua
akan membayangkan nelayan akan menggunakan jala dan pemancing pula akan menggunakan joran. Tetapi tahukah anda, bukan itu sahaja teknik yang kita boleh gunakan.

Baru-baru ini Abang Aznil dan beberapa orang guru lain telah membawa pelajar-pelajar L4 ASIQS ke sebuah sungai berhampiran untuk mengajar mereka menangkap ikan. Akan tetapi, pada kali ini mereka tidak akan menggunakan joran mahupun jala, sebaliknya Abang Aznil mengajar pelajar-pelajar beliau menangkap ikan menggunakan serpihan biskut dan kain pelikat. Mereka menghamparkan kain pelikat tersebut ke dalam sungai sebelum menaburkan umpan biskut ke atas kain pelikat tersebut.

Banyak sekali ikan dan udang yang telah ditangkap. Setelah selesai sesi pembelajaran, Abang Aznil dan pelajar-pelajarnya melepaskan semula ikan-ikan yang ditangkap tetapi membawa pulang udang untuk diberi makan kepada kura-kura. Pelbagai perkara baru yang pelajar-pelajar ASIQS dapat belajar pada hari tersebut. Jikalau mereka tersesat di dalam hutan atau sebagainya, diharapkan mereka sudah mampu berdikari dan berusaha untuk meneruskan hidup.

#HanyadiASIQS


Leave a Reply