t>

Litar Selari dan Kongsi

  • 0

Litar Selari dan Kongsi

Pernahkah anda mendengar cerita hikayat zaman dahulu, yang di dalam cerita tersebut seorang ayah mengajar anak-anaknya hidup bekerjasama dengan menggunakan ranting kayu? Begitu juga dengan pembelajaran dalam kelas Fizik yang diajar oleh Abang Aznil baru-baru ini. Beliau ingin mengajar anak-anak muridnya hidup bekerjasama, tetapi ada sedikit kelainan dengan teknik pembelajarannya pada hari itu.

Dalam kelas Fizik tersebut, Abang Aznil mengajar pelajar-pelajar L3 tentang litar siri dan litar selari. Di samping itu, para pelajar juga dikendaki membuat model replika litar siri dan litar selari. Abang aznil juga telah menyediakan peralatan yang mencukupi untuk membuat model tersebut.

Setelah selesai membuat model litar siri, tiba-tiba para pelajar L3 tersedar yang mereka tidak mempunyai alatan dan barang yang mencukupi untuk membuat model litar selari. “Abang Aznil! Tak cukuplah nak buat litar selari!” Abang Aznil mendengar keluahan anak-anak muridnya, namun beliau hanya tersenyum dan berkata kepada meraka: “Ada, cukup barang untuk litar selari. Cuma kamu semua perlu fikirkan saja bagaimana nak menyelesaikannya.” Garu kepala masing-masing dibuatnya. Apa yang Abang Aznil cakapkan ni? Mana cukup barang-barang nak buat? Ketika itulah para pelajar L3 ni tersedar, mereka harus berkongsi dan membentuk satu kumpulan untuk membuat litar selari tersebut. “Hah, barulah cukup barang nak buat. Kita semua kena bekerjasama sekali, barulah boleh buat model litar selari ini!”

Di situlah para pelajar L3 tersedar yang dengan mengamalkan sikap bekerjasama, mereka pasti akan dapat menyelesaikan pelbagai masalah dan rintangan yang datang. Bagus juga teknik pembelajaran Abang Aznil ni. Unik tetapi sangat berkesan.

#HanyadiASIQS


Leave a Reply