t>

Dann dan rubic cube

  • 0

Dann dan rubic cube

Pada suatu ketika dahulu, permainan rubik atau lebih dikenali sebagai Rubik Cube ini sangat popular di kalangan remaja dan orang dewasa. Setiap pemain harus menyelesai Rubik Cube ini dengan menyusun semula warna-warna ke tempat dan petak asal sehingga membentuk satu sisi yg sempurna dengan warna yang betul. Rubik Cube ini banyak manfaatnya seperti menajamkan pemikiran pemain dalam mencari jalan untuk menyelesaikan teka-teki.


Dann, seorang pelajar ASIQS yang sangat meminati Rubik Cube tetapi tidak tahu bagaimana untuk menyelesaikannya. Lalu beliau pun meminta pertolongan daripada Abang Umair kerana Abang Umair sering bermain permainan ini. Tersenyum lebar, Abang Umair telah meletakkan satu perjanjian dengan Dann, yang dimana Dann harus mempelajari beberapa kata kerja di dalam Bahasa Arab.  “Selesai sahaja tugasan ini, abang akan ajar Dann cara-cara untuk menyelesaikan permainan ini” ujar Abang Umair kepada Dann.

Dengan minat yang mendalam kepada Rubik Cube, Dann pun menyahut tugasan dan cabaran yang diberi oleh Abang Umair. Lalu Dann pun belajar kata-kata kerja tersebut dalam Bahasa Arab. Setelah beberapa hari, Dann menunjukkan kepada Abang Umair hasil beliau dalam mempelajari kata-kata tersebut. Janji harus ditepati, Abang Umair pun mengajar Dann bagaimana untuk menyelesaikan Rubik Cube.


Setelah 15 minit diajar, Dann berjaya juga menyelesaikan Rubik Cube. Kegembiraan terpancar di wajah beliau. Tidak kedekut dengan ilmu yang diberi, Dann mengajar pula kepada rakan-rakan beliau bagaimana untuk menyelesaikan Rubik Cube.  Seronok bila dapat melihat mereka bermain bersama-sama di ASIQS.

#HanyadiASIQS


Leave a Reply