t>

Lawatan ke Bank Negara Malaysia

  • 0

Lawatan ke Bank Negara Malaysia

Dan (selain itu) diedarkan kepada mereka (oleh pelayan-pelayannya): bijana dari perak dan piala-piala minuman yang keadaannya laksana kaca (nampak jelas isinya) – (Keadaannya laksana) kaca, (sedang ia) dari perak; pelayan-pelayan itu menentukan kadar isinya sekadar yang cukup betul dengan kehendak penggunanya.
– Surah Al-Insan, ayat 15 & ayat 16

Bersempena dengan program cuti sekolah yang dianjurkan oleh sekolah ASIQS, seramai 38 orang pelajar Level telah menyertai lawatan sambil belajar ke Bank Negara Malaysia. Program lawatan sambil belajar ini adalah sebahagian daripada aktiviti-aktiviti yang bertemakan Surah Al-Insan, dan aktiviti kali ini banyak berpandukan kepada ayat 15 & ayat 16 daripada Surah Al-Insan.

Banyak perkara yang pelajar-pelajar ini dapat belajar sepanjang tempoh lawatan mereka di Bank Negara Malaysia, seperti sejarah ekonomi negara, bentuk dan sejarah mata wang daripada dahulu kala sehingga kini. Mereka juga diajar dengan sejarah penubuhan Bank Negara Malaysia.

Alhamdulillah, kami di ASIQS bersyukur kerana program kali ini berjaya dengan menambahkan ilmu pengetahuan yang tersedia ada kepada pelajar-pelajar kami ini. Bukan sahaja mereka seronok dapat melawat Bank Negara Malaysia, malah kami yakin lawatan ini juga akan menjadi pengalaman dan kenangan yang tidak dilupakan oleh pelajar-pelajar ini.

#HanyadiASIQS


Leave a Reply